Author Archive: Lars H

rss feed

Et lite stykke Danmark i Norge
By 19. desember 2013 0 Comments Read More →

Et lite stykke Danmark i Norge

I 2014 markerer vi at det er 200 år siden Norge fikk sin egen grunnlov og at unionen mellom Danmark og Norge ble erstattet av en personalunion mellom Sverige og Norge. Men hele Norge ble ikke helt kvitt danskekongen i 1814. Mange av mine forfedre måtte leve med danskekongens innflytelse i ytterligere tre år.

Posted in: Hedrum, Lokalhistorie
Dalen med de mange kjellerne
By 27. desember 2012 0 Comments Read More →

Dalen med de mange kjellerne

Rett øst for Gardasjøen, ca 100 km vest for Venezia, og med byen Verona i sør og Soave i øst ligger Valpolicella-området i Italia. Et navn mange forbinder med gode italienske viner.

Posted in: Reise, Valpolicella, Verona
Kvinnelig lege i «det ville vesten»
By 20. desember 2012 0 Comments Read More →

Kvinnelig lege i «det ville vesten»

Det er tidlig høst i den lille byen Mayville (rød prikk på kartet) i den nylig erklærte 39. amerikanske delstaten Nord-Dakota. Året er 1895, og lege Hanna Lovise Johnson skal på sykebesøk. Hun kommer aldri fram til pasienten. Hesten hennes blir skremt og hun faller ut av vogna og blir drept i fallet. Hanna Lovise […]

Lån som forandrer liv
By 2. januar 2012 0 Comments Read More →

Lån som forandrer liv

Mikrofinansiering ble for mange først kjent da Muhammad Yunus og Grameen Bank fikk Nobels fredspris i 2006. De fikk fredsprisen ”for å fremme økonomiske og sosiale muligheter for de fattige, spesielt kvinner, gjennom deres banebrytende mikrokredittarbeid”.

Posted in: Kiva, Privat
Juvet
By 19. desember 2011 0 Comments Read More →

Juvet

Gudbrandsjuvet er en av de viktigste attraksjonene i det Dagens Næringsliv kaller ”Veiene som setter Norge på verdenskartet”. For meg er Gudbrandsjuvet en del av min mors barndomshjem og der onkel Borge turde å stå på kanten av stupet.

Posted in: Lokalhistorie, Valldal
Ask og eik
By 20. desember 2010 2 Comments Read More →

Ask og eik

Har du et sted du har passert mer enn 30.000 ganger i livet? Jeg har det! På veien til Brekke står det et asketre og ei eik på hver side av veien. Der har jeg gått, løpt, syklet og kjørt omtrent 30.000 ganger.

Posted in: Kodal, Lokalhistorie
Tidlig jul i år
By 2. desember 2010 0 Comments Read More →

Tidlig jul i år

For slektsgranskere og lokalhistorikere ble det tidlig jul i år. 1. desember ble folketellingen fra 1910 offentlig tilgjengelig. Dermed er det mulig å finne opplysninger om de 2 391 782 personene som bodde i Norge 1. desember 1910.

Julenissen har det verre
By 25. desember 2009 0 Comments Read More →

Julenissen har det verre

Synes du at du har det ille i julehelgen? Trøst deg med at julenissen hyar det verre. Han skal nå fram til 380 millioner barn i løpet av jula. Da blir et titalls julegaver bare småtteri.

Posted in: Privat
Sommelier = framtidas journalist
By 14. februar 2009 0 Comments Read More →

Sommelier = framtidas journalist

Hva er sammenhengen mellom vin og journalistikk? Langt mer enn det faktum at journalister ligger over gjennomsnittet i vinforbruk. Og journalister er på mange måter en slags sommelier.

Posted in: Journalistikk, Medier
Ikke akkurat på skinner
By 10. februar 2009 0 Comments Read More →

Ikke akkurat på skinner

Så gjorde jeg det igjen. Hva da? Satset på NSB da jeg skulle reise til Oslo. Dessverre for meg hadde jeg en tidfestet avtale i Oslo. Det burde jeg ikke hatt.

Posted in: NSB, Samfunn