By 2. desember 2010 0 Comments Read More →

Tidlig jul i år

Folketelling 1910 (faksimile fra Riksarkivet)For slektsgranskere og lokalhistorikere ble det tidlig jul i år. 1. desember ble folketellingen fra 1910 offentlig tilgjengelig. Dermed er det mulig å finne opplysninger om de 2 391 782 personene som bodde i Norge 1. desember 1910.

I 1907 vedtok Stortinget en lov som i 100 år unndro fra offentlighet opplysninger fra folketellinger. 1. desember i år kunne derfor folketellingen fra 1910 offentliggjøres.
Folketellingen er søkbar på internett, og du behøver ikke være veldig garvet i slektsgranskerfaget for å klare å finne opplysninger om dine forfedre. Hvis du vet navnet på dine besteforeldre eller oldeforeldre, eller vet stedet de bodde i 1910, da er jeg sikker på at du klarer å finne opplysninger du ikke kjente fra før.

Jeg vet veldig mye om mine forfedre, men folketellingen fra 1910 har både bekreftet det jeg visste og gitt meg nye opplysninger.

Min morfar – Lars Alstadsæter (bildet) – finnes i folketellingen i USA i april 1910, men ikke i Norge i desember 1910. Da vet jeg at han ikke kom hjem før tidligst i 1911. Min mormor Marta Alstadsæter har jeg trodd at var i Norddal på Sunnmøre helt til hun giftet seg. Men i desember i 1910 er hun fraværende (men registrert) i Norddal. Et nytt søk viser at hun er tjenestepike på gården Emblemsvaag i daværende Borgund kommune (nå i Ålesund).

Min farfar er 16 år i 1910. I folketellingen står det at han er ”Gmds.søn, jordbruksarbeide”, mens hans søster (min grandtante) på 12 år er ”Gjæter”. Min farmor, som var 12 år i 1910, er oppført som ”datter” på Hagtvedt i Hedrum.

Hennes farmor (min tippoldemor) bor på samme gård og er oppført som ”rentenist”.

Hva vet du om dine forfedre i 1910? Nå kan du få vite.

About the Author:

Post a Comment

Skriv inn riktig tall nedenfor for å bekrefte: *